fredag 8 maj 2009

En dator i molnet


Har provat på "cloud computing"

och tänkte försöka mig på att recensera lite. Testade på Icloud som erbjuder en dator på nätet. Med 3gb hårddisk utrymme. Kan kanske tyckas lite men du kan lägga till en egen disk hemmifrån om du vill. Den största fördelen är att det är gratis iaf än så länge. Det finns förstås andra bra fördelar med att ha en "dator på nätet" som du kan nå var du vill i världen. När du tex vill tömma kameran på bilder när du är ute och reser eller vill spela dina låtar på kompisens fest och se på film allt streamat från din internet molns dator.

Inloggning till Icloud
Photobucket

Endel andra intressanta saker,
så som att du kan dela din musik och filer med dina vänner. Gör att om ni är tio stycken så har ni genast 30gb disk på nätet. Iom att ni har varsinn virituell dator i samma server park. Så är delningen blixt snabb mellan er. Utan att något dupliceras kan du se på kompisens film och han kan se din utan att den kopierats. Hur det ska gå att stoppa att "låna ut" sin fil till en kompis har jag ingen aning om.

Screen
Photobucket

Nu är jag hårdvaru människa
och helt okunnig vad det gäller att göra egna små apps och skriva html kod etc. Men Icloud erbjuder den möjligheten och har även olika widgets. Att det snart kommer ett program som gör att du kan streama allt du har från din moln dator direkt till mobilen och själv lägga upp det du vill streama gör cloud computing till en högst trolig vinnare.


m00ns Screen
Photobucket


Men icloud styrker min framtidsvision
om att det mesta kommer vara streamat i framtiden. Spelmarknaden är på gång med onlive. Där du bara använder en väldigt liten konsoll. Men ändå kan spela de häftigaste spelen. Musiktjänsterna finns redan även om de är få än så länge. Men ett bra gratis tips är joost. Som erbjuder film, musik, anime och vetenskaps avsnitt allt gratis och har du en iphone så har du allt som finns på joost även i mobilen. Att det inte kommer vara lika aktuellt att ladda ner filmer och musik när allt finns lätt åtkomligt på nätet , Och det räcker med en mobil telefon för att komma åt det. Så kommer det inte vara lika intressant att fylla hårddiskar med saker. Men det är vad jag tror och jag tror även att alla de här lagarna som nu skapas. Bara kommer ha förstört det internet vi har idag. För när alla lagar inträtt har folk slutat fylla sina hårddiskar redan. Men som sagt det känns som jag är ganska ensam om den visionen än.

Streamtjänster och streams
joost, spotify, LastFm, Myspace, Youtube, Headweb, Onlive-game
Alla de här tjänsterna kan ge en hint om vart hän det bär.

För dig som har en Iphone så har joost app till den redan så du kan se och höra allt som finns där på din telefon. "Joost Iphone app"

Aktuellt i media
En dator i molnet.newsmill
Årets 8 hetaste tekniktrender
Så kopplar IBM ihop åtta miljoner utvecklare
Ta din backup i molnet - stort test av tjänsterna
Krisen gör det omöjliga möjligt
Ingenjörer tävlar om 4,5 miljoner
Mobilt bredband backar
Kortföretag får mer än låtskrivare
En dator i molnet.otid
Bredbandsskatt, förlåt licensavgift, är en dödsryckning
Molnets tid är nu.idg

Icloud.com
Hellre upplyst än nedsläckt


Bloggar jag följer:
Ett hjärta rött, Alliansuppropet, Oscar.s, Arvid.F, Den Osynliga Patienten, Svensson, Allians fritt.S Mer intressant Loke Jens.O Badlands Hyena Mina Moderatakarameller Fridholm.net
Newsmill Tracback

6 kommentarer:

m00ns Hellre upplyst än nedsläckt sa...

Från Veckans affärer
"Årets 8 hetaste tekniktrender"

m00ns 14:34, 8 maj 2009 Anmäl

Att Cloud computing kan bli den intressantaste trenden och kanske inte bara är en trend utan är här för att stanna. För efter ha testat cloud computing och insett dess potential. Så kommer det flytta gränsen på vad som är fildelning tex. Med cloud computing så streamas all media och du delar din upplagda media med andra. Det innebär att inget kopieras, utan du lånar" ut din film eller låt. Så inget dupliceras med andra ord. Hur det ska gå att göra även det olagligt blir nog svårt. Något som framstår klart är att cloud computing gör de lagar som precis beslutats och de andra som är på väg obsolita. Med cloud computing tar du inga filer över några gränser eller kopierar. Att det snart kommer att gå att lägga in sin "cloud dator" i mobiltelefonen med något enkelt tilläggsprogram så du själv kan styra vad du vill streama gör nog cloud computing till den hetaste tjänsten. Att streamad media är framtiden visar väl tjänster som spotify, lastfm, onlive, youtube, myspace, joost mm?

Mvh

m00ns Hellre upplyst än nedsläckt sa...

Mer finns att läsa på

Korvmaskinen och valkampanjerna
http://erikjosefsson.eu/blogg/2009/05/11/korvmaskinen-och-valkampanjerna

---------------------------
Apropå att läsa innan man
Skrivet av Erik Josefsson den tis, 2009-05-12 01:17.
Apropå att läsa innan man skriver ;-)

http://www.erikjosefsson.eu/category/kategorier/acta

http://www.erikjosefsson.eu/category/kategorier/ipred1

http://www.erikjosefsson.eu/category/kategorier/ipred2

http://www.erikjosefsson.eu/category/kategorier/ipred3

http://www.erikjosefsson.eu/taxonomy/term/3 (telekompaketet)

Vad gäller immaterialrätt så är det mer än integriteten som står på spel:

http://newsmill.se/artikel/2009/05/05/telekomomrostningen-ar-ett-demokra...

"Controling the pace and nature of innovation" (grundläggande om något...)
----------------------------------

Läst och konstaterat
Skrivet av Jonas (inte verifierad) den tis, 2009-05-12 19:32.
Att ipred inte kommer ha någon funktion mer än att vara integritets kränkande. Iom cloud computing har ingen något matrial hemma.
Vad skulle det vara för mening att ha någons ip nr. När det inte finns nåt hemma hos nån? Förutom att kränka nåns integritet?

besvara

Stefan sa...

har faktiskt skaffat ett konto på icloud efter din artikel här. smutt tycker jag rent sppontant. synd barar att det inte funkar för alla os. sitter och jobbar i osx, windows och linux.

m00ns Hellre upplyst än nedsläckt sa...

Cloud Computing
Är fortfarande i sin linda. Man kan tom säga att utvecklingen stagnerat pga alla "förståsigpåare och akademiker utan visioner. Men jag tror du är klyftig nog att inse vart hän det bär.

Kimmi sa...

Du är inte bara bevandrad i anatomi du är teknisk oxå. Borde kanske testa det där molnet...

m00ns Hellre upplyst än nedsläckt sa...

Vet nog inte vad jag är eg =o)
Fast jag hade fått för mig att det fanns folk som förstog sånt här mycket bättre än mig. Det gör det säkert men dom hörs inte. Skulle vara skoj och testa molnet alla tre. För att få lite koll på det socialanätverket som finns i icloud.