tisdag 28 april 2009

För lite till få och för mycket för fler

Det här är en väldigt allvarlig miss,
och nog en av de större skandalerna i Sverige i modern tid.
Drabbas gör: sjuka, fattiga, Ensamstående, Ensamstående med barn, Garanti pensionärer och alla andra som tvingas söka försörjningsstöd och består av en familj under 4a personer.

För att ni ska förstå felet kanske jag ska börja med. Hur elförbrukning fungerar. och att det inte är någon skillnad på hur många personer man är i ett hushåll el är inte personsberoende.
För inte drar en glödlampa olika mycket el beroende på om 1 person sitter under den eller 4a personer?
Att koka 1 potatis eller 10 potatisar tar 40 minuter. Hur många som sen äter potatisen påverkar inte elförbrukningen?
Din tv förbrukar inte olika mycket el beroende på hur många som tittar på den?
Din dammsugare, kylskåp, frys använder inte heller olika mycket el beroende på hur många du är i familjen?

Så med det kan väl sägas att skillnaden på elförbrukning mellan ett enpersonshushåll och fyrapersonshushållet inte bör vara större än för någon extra läs lampa vid sängen?

Trots det så skiljer försörjningsstödet mellan 1 person och 4a personers hushålls el med det dubbla. Det beror helt på att alla under 4a personer får alldeles för lite försörjningsstöd för elkostnaderna. Medans familjer över 4a personer får alldeles förmycket.

150kwh/månad för 1 person
300kwh/månad för 4 personer
10kwh/månad extra per person över 4a.

Att det är omöjligt att klara sig på en halv elförbrukning som ensamstående med barn. Att 300kwh/månad är ett riktmärke på förbrukning framtaget för människor som tillbringar 9 - 12 timar per dygn på arbetet eller till och från gör det hela bara ännu värre. Är du sjuk ska du alltså dels klara dig på hälften och det under dubbelt så lång vaken tid.


Uppdate

Intressant på flashback
För lite till få och för mycket för fler
Ett enkelt räkne exempel:
om du använder dammsugaren 3timmar i veckan. Alltså 12timmar per månad. Så måste du ha elen helt avstängd i 5 dagar för att inte komma över de 150kwh/månad du inte får komma över. 150kwh/månad = 5kwh/dygn.
Vet man att vid varje måltid används ca 2-3kwh så förstår rätt lätt att det är omöjligt att klara sig på hälften av något under dubbelt så lång tid.

Efter att även hittat Kammarrätts domar där de här felaktiga siffrorna tagits för sanning utan att nån någonsin gjort en källkontroll. Hade en sådan gjorts så hade det här felet aldrig hänt. För siffrorna som används bygger på en felaktig slutsats från en statistiker på SCB och ska enligt socialtjänstlagen inte användas. För där står det skäliga kostnader och skäligt är inte hälften av något under dubbelt så lång tid. Konsumentverket har inte heller något uppdrag från regeringen att ta fram några siffror för elförbrukning. Då det går under "skäliga kostnader". Därför finns inga sådana siffror framtagna utan i konsumentverkets broshyr "koll på pengarna" har istället SCBs felaktiga statistik lagts in. Som så klart aldrig skulle ha använts i enlighet med lagen.

Så klart fick jag för mig att det här felet skulle vara enkelt att rätta till. Något som visat sig vara helt fel. för efter ha bloggat om problemet så istället för att uppmärksamma problemet. Så började länkningarna till tidningarna tas bort. Ett par personer som kallar sig "nyliberaler" började ge sig på mig och min person samtidigt som de gjort så min blogg inte tas upp av sökmotorerna pga "robot.txt". Så nu är det inte bara en skandal utan även censur. Allt medan de sämst ställda tvingas leva i mörker och även helt utan el om de kommer över den lagstridiga nivån på 150kwh/månad.

Att det här slår väldigt hårt för ensamstående med barn företrädesvis tjejer och istället för att rättas till försöker tystas ner. Är bland det sämsta jag någonsin sett. och fruktansvärt inhumant.

Då jag fått väldigt svårt att få det här spritt och knappast kommer fixa det själv så skulle jag bli glad om det fanns några som var villiga och hjälpa till?

Detaljer om felet finns att läsa härhttp://m00ns.blogspot.com/2009/02/for-mycket-till-fler-och-for-lite-for.html
http://m00ns.blogspot.com/2009/02/for-mycket-till-fler-och-for-lite-for_06.html
Och här
http://m00nster.blogspot.com/2009/03/den-riktigt-riktiga-skandalen.html
http://m00nster.blogspot.com/2009/03/pinsamt-att-ingen-kan-rakna-fattig-som.html
http://m00nster.blogspot.com/2008/09/ett-vldigt-viktigt-brev-om-el.html
http://m00nster.blogspot.com/2008/11/s-illa-det-gr-nr-statistikers.html

Det finns mer att läsa i ämnet i båda bloggarna men de posterna kanske är lättast att börja med.

Mvh
m00ns

Foto

Flashbacks forum
Bloggar jag följer:
Ett hjärta rött, Alliansuppropet, Oscar.s, Arvid.F, Den Osynliga Patienten, Svensson, Allians fritt.S Mer intressant Loke Jens.O Badlands Hyena Mina Moderatakarameller Fridholm.net
Follow me on Twitter
Läs även andra bloggares åsikter om

Flashbacks Forum

Inga kommentarer: