onsdag 11 februari 2009

Dom fattiga och Rädda barnen


Försökt vrida och vända på orden
hur länge som helst men blir just ingenting.

Kanske beror det på feber och huvudvärken men brukar gå ändå. Fast det är fruktansvärt degenererande att ta upp barn som far illa. Den här gången känns det som jag redan försökt allt för att försöka förklara. Det är som bara det där "sura" "gnälliga" "bittra" kvar som ingen lyssnar på iaf.

Så här såg det ut 2003 i Rädda Barnens rapport.
År 2003 levde 116 000 barn i Sverige med ensamstående föräldrar i ekonomisk utsatthet. Det är en ökning med närmare 11 000 barn sedan 1991. Av alla barn med ensamstående föräldrar lever 28 procent i ekonomisk utsatthet. Det visar "Skilda uppväxtvillkor", en studie av barnfattigdom bland barn till ensamstående, och hur detta har förändrats mellan 1991 och 2003. Rapporten visar att barn till ensamstående löper tre gånger högre risk att växa upp i ekonomisk utsatthet än barn med samboende föräldrar.
Familjemönstren förändras i Sverige. I dag växer vart femte barn upp med en ensamstående förälder. Det är 420 000 barn, jämfört med 1991 då 300 000 barn levde med en ensamstående förälder, oftast mamman. Ensamstående barnfamiljer har halkat efter. Den ekonomiska situationen är förstås svårare ju fler barn den ensamstående föräldern försörjer.(ur.dn.se 2003)

Social Distortion -Angel's Wings


Ur Stockholm city.se 2009
17 procent av alla barn i Stockholm lever i fattigdom. I många förorter är situationen än mer oroväckande. I exempelvis Rinkeby lever över hälften av barnen, 54 procent, så fattigt att familjen inte har pengar över till friluftsdagar, skolresor eller att följa med klasskamraterna på badhuset.
– Barnen har ofta inte råd att lägga 50 kronor i klasskassan och måste avstå aktiviteter. I slutet av månaden kan familjer tvingas prioritera mellan medicin och nya vinterkläder till barnen. Det kan också vara så att den enda riktiga måltiden man får serveras i skolan, säger Lina Stenberg,programhandläggare Rädda barnen.
(NOT: Detta är alltså mitt i högkonjukturen 2006)
Lågkonjukturer drabbar i hög grad också barn. En mätning från Rädda Barnen visar att 12 procent av barnen i Sverige levde i fattigdom för tre år sedan. Då var det högkonjunktur - i dagens lågkonjuktur är barnens situation ännu värre. Det säger Tapio Salonen, professor vid Växjö universitet, som har gjort undersökningen.


Social Distortion - King OF Fools

Ville ha med den här låten eg: Social Distortion - Story of My Life Men det ville inte Sony Bmg.

Tolv procent av barnen är fattiga
STOCKHOLM. Fattigdomssiffran för 2006 är den lägsta sedan mätningarna började och en minskning med 0,7 procentenheter jämfört med 2005. Men den ekonomiska krisen kommer sannolikt att leda till att barnfattigdomen ökar igen i Sverige. Det finns också stor risk att klyftorna mellan de rikaste och fattigaste barnfamiljerna vidgas ytterligare. Den utvecklingen började under förra lågkonjunkturen på 1990-talet och har sedan fortsatt trots högkonjunktur, påpekar Rädda Barnen.

EU-statistik har tidigare visat att 19 miljoner barn i unionen
, eller 19 procent, lever under det så kallade fattigdomsstrecket. Högst var siffran i Lettland och Polen med 26 procent. Enligt EU:s definition föreligger risk för fattigdom om hushållet har en inkomst,inklusive kapitalinkomster och socialbidrag,bostadsbidrag, pensioner med mera, som är lägre än 60 procent av medianinkomsten i respektive land.

... Ja vad säger man?
Mer kärnkraft, sänkt skatt och så gör vi ingenting så blir det nog bra.
"statsministern"
Det finns massor mer att säga men är det verkligen någon idé?
Förutom att heja på Rädda Barnen! och ett "Gud välsigna Sverige" Om du undrar vad jag menar så bör du läsa "Utsatta bortglömda ungar!" så klarnar det nog.

Press
Barnfattigdomen i Sverige Årsrapport 2008 sammanfattning.rb
Barnens välfärd måste säkras under lågkonjunkturen.newsdesk
Många barn lever i fattigdom.sr.se
Många barn lever i fattigdom.sr.se.lyssna
Många fattiga barn i lågkonjunktur.sr.se (lyssna här)
Vart tredje Malmöbarn lever i fattigdom.syd.sv
"Det värsta är när barnen är fattiga".syd.sv

Nominera Årets Wendela!
Vem gör livet lättare för ensamma mammor?.ab.se
Den 8 mars ska Aftonbladet för första gången dela ut priset Årets Wendela. I år kommer priset att gå till någon som jobbar för att göra livet bättre för alla ensamma mammor. Känner du någon som gjort en insats? Då kan du nominera honom eller henne till priset. I år väntas 27 procent av alla barn till ensamma mammor leva i fattigdom. Det är en fördubbling på bara tre år. Hur får dessa kvinnor sina liv att gå ihop? Går det alls? Och vad kan samhället göra för att göra deras liv lite lättare?
"Själv deltar jag inte gärna i tävlingar men lite hjälp med den snedvridna elförbrukningen som gör att fattiga ensamma morsor får sitta i mörker tar jag gärna emot."
Felaktig statistik:
För mycket till fler och för lite för en!
För mycket till fler och för lite för en! Del 2
Från mig om dom fördömda barnen:
Utsatta bortglömda ungar!
Sagt om!
Hellre upplyst än nedsläckt
Läsvärt: Sjuka och gamla säljs till lägstbjudande

Om Bojkotten:
Svensk Myndighetskontroll
Bloggar jag följer:
Ett hjärta rött, Alliansuppropet, Oscar.s, Arvid.F, Den Osynliga Patienten, Jan Rume´s Blogg, Svensson, BloggenBent Allians fritt.S Mer intressant Loke Jens.O Badlands Hyena Scaber nestor MinaModerataKarameller
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

3 kommentarer:

m00ns Hellre upplyst än nedsläckt sa...

Låg också på listan
"Social Distortion - Ball And Chain"
http://www.youtube.com/watch?v=9cf6k4yJyv0&feature=channel

Fast BMG ville annat...
-= Inbäddning inaktiverad på begäran =-

Anonym sa...

pingad överallt

Anonym sa...

Underbar text i Social Distortion -Angel's Wings

How many times have you asked yourself?
Is this the hand of fate now that I’ve been dealt?
You’re so disillusioned this can’t be real
And you can’t stand now the way you feel

I don’t care about what they say
I won’t live or die that way
Tired of figuring out things on my own
Angel’s wings won’t you carry me home?

Chorus:
And when you’re down on your luck
Hey baby It’s a long, long way up
Hold back now, hold back your fears
And when you’re really down and out
And you feel like there’s no way out now
Let go now, let go of your tears some more