söndag 7 december 2008

Bil monopolets vara eller icke vara.


Tänk dig att vi i Sverige
införde ett monopol som för att skydda arbetarna i bilindustrin.Det i sin tur gjorde att du kunde "välja" mellan antingen Saab eller Volvo inget annat.Gjorde du en kopia av en Volvo eller Saab så var det med monopolet som skulle skydda arbetarna straffbart att göra så.

Under flertals år förvanskades det här bil monopolet och arbetarna som tjänat bra om dom sålt många bilar hade blivit mer eller mindre tvungna att sälja sin provisions del i biltillverkningen och antingen fick dom själva betala den första bilen dom ville tillverka eller ibland ifrån säga sig den eventuella framtida vinsten till direktören för bilfabriken.Så får det hålla på i flertal år.

Till slut har det fått gå så långt att om man är bra bilbyggare eller inte spelar ingen roll för det är ett fåtal direktörer med bilfabriker som bestämmer vilka som ska få bygga bil.Som bilköpare är du tvumgen att "välja" vad skrot bil som kommer ut från bilfabriken mendu får iaf "välja" mellan Saab eller Volvo så lagen måste vara bra.

Efter flera år av det här bil monopolet så har Direktörerna tagit över i stort sett all tillverkning och väljer ut alla delar som ska ingå etc och iom det får dom rätt till alla trafik skatte pengar arbetarna skulle ha fått. Arbetarna får kanske nån krona av trafik skatten om bilen kör långt.

Rätten till trafik skatten för bilen är i sig en handels vara det med. Som kan handlas med i 70år innan bilen blir skattebefriad oavsett om han som tillverkade bilen dött för länge sen.Så här får det rulla på och alla tycker det är så bra för arbetarna på volvo och saab.

Att ingen tycks märka att hur det än går för den bil tillverkande arbetaren. så förlorar aldrig Direktören för bilfabriken på någon bil tvärtom har han sett till att ha rätt till all bil skatten bilen drar in och arbetaren har stått för den mesta av kostnaderna. Men några få arbetare kan tjäna mycket om deras första bil är väldigt bra och Direktören satsar på att ge den mycket reklam.

Nu är det bara så att teknik utvecklingen i bil branschen går så bra att vem som helst kan bygga bil i garaget. Och vem som helst kan göra reservdelar av och till vad som helst. Klart blir Direktören på bilfabriken sur över att trots att han har monopol på reservdelar och förlorar bil skatt om folk gör reservdelar. Desutom delas dom nya reservdelarna ut gratis till Direktörernas stora förtret.

För bilbyggaren spelar det mindre roll för han tjänar bara pengar på wounderbaums och ratt muffar iaf så dom enda som kan tänkas lida är Direktören och de fåtal som fått mycket reklam och sålt mycket bil.Samtidigt nu när alla kan byggabilar som alla kan använda hur som helst så blir direktören för bilfabriken mindre viktig. Att Direktören och bilfabriken inte behövs längre nu när alla kan bygga bilar inser väl dom flesta.

Dock uppstår nu ett problem.

Det monopolet dom bilbyggande arbetarna fått för att bilbranschen skulle fungerat sätter käppar i hjulet. Att monopolet inte längre behövs och inte fyller någon funktion nu när alla kan bygga bil och den nya generationen bilbyggare redan bygger bilar och låter folk göra reservdelar av och till dom precis som dom vill visar om inte annat att monopolet inte längre behövs.

Samtidigt så börjar såklart Direktörerna för bilfabrikerna gny och gnälla för att vinsterna sjunker nu när inte dom har monopol över tillverkningen och ingen vill betala bilskatt för något som varken den bilbyggande arbetaren eller direktören lagt sin hand på då alla kan banka ihop vilken del som helst själv.

Direktören och det fåtal som äger rättigheterna och bilskatte vinsterna blir givetvis sura och börja hävda att monopolet måste skyddas. Trots att varenda människa måste ha insett att alla kan göra bilar nu och alla nya bilar är gratis och skattebefriade. Att det inom en snar framtid bara komner tillverkas gratis bilar utan skatt förstår nog alla nu när alla kan göra en bil och den kan skeppas eller transporteras var som helst i välden på någon sekund. Med andra ord så har alla förstått att nu är monopolet och alla gamla bilar med bilskatt mer ett hinder för framtida bilbyggare än det skydd monopolet skapades för.

Nu till dilemmat:
Vad ska man göra med monopolet som inte behövs?
Direktörerna och ett fåtal skriker högt att det måste skyddas och stärkas.
Ett antal har förstått att om det inte funnits så hade gratis marknaden redan varit ännu större.Flera har nog insett att den nya generationen redan levererar bra saker och för dom är monopolet mer ett hinder än till nytta.

Att stärka ett redan onödigt monopol som inte kommer behövas som också bara är ivägen för den nya generationen kan knappast vara rätt väg att gå.
Det har talats om att stärka monopolet retroaktivt kanske ska man istället göra precis tvärtom så den nya generationen kan låta sin kreaktivitet få fritt spelrum.
Stöld,nätstöld,fri stöldrätt,tjyveri,piratkopiering,stjäla,tillsansa eller snatta etc det kommer inte att existera för framtiden är redan gratis.
Vilket som är monopolet redan förlegat och fyller ingen funktion för den arbetaren som det var tänkt för.
Förr eller senare så kommer Direktören iaf få gå till arbetsförmedlingen och leta nytt jobb som alla andra fått göra i alla andra branscher som dött ut.
Dom andra branscherna som dött ut så som grafiker eller typsättare har inte haft något monopol som varit ivägen för utvecklingen och alla journalister blev både grafiker och typsättare över en natt.
Av vilken andledning behöver det vara annorlunda den här gången?
Till dom upphovsmännen och kvinnorna så kan jag säga att ilsken är jag inte men jag förstår erat syfte med att försöka framstå som mertyrer i media för att monopolet ska få vara kvar.

Men om jag kan se vad som händer och hur framtiden kommer vara så kommer fler också göra det.Så ärligt talat hade det viktigaste varit konsten och kreaktiviteten hade ni avsagt er det monopol som nu bara är ivägen för nästa generation konstnärer och kreaktörer.
Om sen den nya "konsten" kommer se annorlunda ut om man tar bort monopolet så spelar det ingen roll för det som finns nu kommer försvinna vad ni än säger.
För framtiden sitter redan nu och gör musik eller skriver böcker som är helt gratis. Det är bara ni etablerade profitörer som håller dom tillbaks.

-----------------------------------------------------------------------------

Att framtiden kommer se annorlunda ut förstår ni redan.

Ta vilken blogg som helst tex dom är redan tjocka som en bok .

Att böcker kommer skrivas och delas hur som liksom bloggar gör idag förstår ni.

Att dom kommer vara lika gratis som bloggarna fattar ni nog också.

Att all ny musik också kommer tillverkas och spridas hur som helst kan inte

vara så svårt att förstå. Till och med jag har gjort några om än dåliga låtar

men jag gnyr inte ifall någon lyssnar på dom alldeles gratis tvärtom blir jag glad.

Samtidigt finns det hur mycket gratis musik som helst av nya "okända" artister

på myspace tex som bara väntar på att någon ska komma och lyssna på dom.

Mjukvara verkar också komma att bli gratis. Flertal program är redan gratis så.

Att i skenet av allt det här stärka att helt onödigt monopol som kommer försvinna av sig självt och som redan nu ställer till mer problem för dom det var tänkt att skydda än att faktiskt skydda dom verkar för mig helt onödigt.

m00ns
Bloggar jag följer:
Ett hjärta rött, Alliansuppropet, Oscar.s, Arvid.F, Den Osynliga Patienten, Jan Rume´s Blogg, Svensson, BloggenBent Allians fritt.S
Mer intressant

Arikel i ämnet från aftonbladet:
"Skivindustrin plundrar oss artister - inte fildelningen"


Ipred:
Säpos förre it-brottsutredare slår larm om Ipred/dn.se
IPRED-lagen: Nya fildelarlagen full av hål/ab.se
Ipred värnar vår kultur/exp.se

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Inga kommentarer: